Dijital Dünyada Göz Yorgunluğu Nasıl Önlenir?

Mavi ışık günümüzün dijital dünyasında her yerde, ancak nüfusumuzun %72’si tehlikelerinin farkında değil. Bu tehlikelerden biri de zamanla körlüğe yol açan makula dejenerasyonuna neden olabilmesidir. Mavi ışık hem doğal hem de insan yapımı kaynaklardan parlayabilir. Gözlerinizi mavi ışığın tehlikelerinden veya iş ya da hobiler nedeniyle sık sık ekrana maruz kalmaktan nasıl koruyabileceğinizi öğrenin. Gözlerin bunun için sana teşekkür edecek!

Işık Spektrumları
Günlük olarak gördüğünüz tüm ışıklar, görünür ışık spektrumuna girer. Bu aynı zamanda “elektromanyetik spektrum” olarak da bilinir ve farklı dalga boylarında gördüğünüz tüm görünür renkleri oluşturur. Bu spektrum, insan gözü tarafından görülebildiği için “görünür ışık spektrumu” olarak adlandırılır. Radyo dalgaları, mikrodalgalar, kızılötesi, ultraviyole, x-ışınları ve gama ışınları gibi Işık Işınlarının başka birçok biçimi vardır. İnsanlar sadece görünür ışık spektrumuna giren ışıkları görebilirler. Gözümüzde, ışığın farklı dalga boylarını alan ve sonra onları gördüğümüz farklı renkler olarak yorumlayan koni biçimli hücreler vardır. Her rengin kendi Dalga Boyu vardır, bu da gözlerimizin nesneleri farklı renklerde yorumlama şeklidir.

Mavi Işık Nedir?
Mavi ışık, elektromanyetik (veya görünür ışık) spektrumunun bir parçasıdır. Kırmızıdan yeşile kadar tüm renklerden faydalı ışık alırız. Mavi-turkuaz ışık bile vücudumuz için faydalıdır çünkü uyku ve uyanıklık döngülerimizi düzenlemeye ve vücudumuzun hafıza oluşturmasına yardımcı olur. Bununla birlikte, ışığın mavi dalga boylarında ne kadar uzağa giderseniz, gözlerinize o kadar fazla zarar verebilir.

Mavi ışığın dalga boyu 380-500 nanometre (nm) arasındadır. 1 nanometre metrenin milyarda birine eşittir. Bilim adamı olmayanlar için bu, temel olarak mavi ışığın en kısa dalga boylarından birine sahip olduğu ve onu çok yüksek ve enerji açısından yoğun hale getirdiği anlamına gelir. Mavi ışık, güneş ışığından atmosferde bulunabileceği gibi günümüzde kullanılan birçok elektronik cihazda da bulunabilmektedir. Elektronik cihazlar, birçok hekimi endişelendiren şeydir, çünkü elektronik kullanımı, gözlerine ulaşabilecek hasarlı insan sayısını önemli ölçüde artırmıştır.

Problem ne?
Mavi ışık, dijital ekranlı öğelerde bulunabilir. Bunlar arasında dizüstü bilgisayarlar, akıllı telefonlar, tabletler, TV’ler, bilgisayarlar ve diğer elektronik cihazlar bulunur. Floresan ve LED aydınlatmada da bulunabilir. UV ışınlarından gelen çok fazla ışık, gözlerinizin görmeye izin veren hassas kısımlarını yakabilir. Mavi ışık, UV ışınlarının sadece bir dalga boyu altındadır, bu nedenle çok fazla ışık aldığında gözlerinize zarar verebilir. İnsanlar dijital cihazlarda önemli miktarda zaman harcıyor ve bu da zaman içinde makula dejenerasyonu gibi Sorunlar riskini oldukça artırıyor.

Yaşanan Sorunlar
İnsanların oldukça sık yaşadığı kısa vadeli bir sorun göz yorgunluğudur. Elektronik cihazlarda bulunan mavi ışık, odaklama sırasında gözleri zorlayan hafif bir titreme etkisi yaratır. Mavi ışığın neden olduğu diğer sorunlar şunlardır:

Bulanık görme, odaklanma sorunları, kuru ve tahriş olmuş gözler, sık baş ağrıları ve uzun süre aynı pozisyonda olmaktan kaynaklanan boyun ve sırt ağrısı gibi sorunları içeren Dijital Göz Yorgunluğu Sendromu. Göz yorgunluğu, mavi ışıktan kaynaklanan 1 numaralı sorundur.

Ne kadar iyi uyuduğunuzu bozabilen sirkadiyen ritmin bozulması.

Artan depresyon riski (nedenini bilmek için daha fazla çalışmaya ihtiyaç olsa da).

Bazı kanserler için daha büyük risk.

Kalıcı göz hasarı, özellikle makula dejenerasyonuna ve görme kaybına katkıda bulunur. Dijital cihazların kullanımı arttıkça makula dejenerasyonu vakalarının sayısının artması beklenmektedir. Bu da zamanla geri döndürülemeyecek körlüğe neden olur.

Mavi ışık hasarı, teknolojinin gelişmesiyle nispeten daha yenidir. Ancak mavi ışığın uykuyu bozan ve dolayısıyla sağlığı etkileyen melatonin seviyesini düşürdüğünü biliyoruz. Mavi ışık uyku döngülerini düzenlemeye yardımcı olur, ancak iyi bir şeyin çok fazlası her zaman sorunlara neden olabilir.

Dijital Göz Yorgunluğundan Kaçının
Araştırmalar, belirli göz rahatsızlıkları ve görme sorunları ile dijital ekranlarla etkileşim sıklığı, süresi ve biçimleri arasında bir ilişki olduğunu kanıtlamıştır. Rahatsızlık seviyeniz, dijital cihazlarda (hatta cep telefonunuzda) geçirdiğiniz süre ile doğrudan ilişkilidir. Tavsiyemiz mavi ışıklı gözlükler gibi görüşünüzü koruyan gözlükler takmanızdır. Sadece semptomlarınız azalmakla kalmayacak, aynı zamanda uygun soleil güneş gözlüğü gibi bir gözlükle zamanla makula dejenerasyonu riskinizi de önemli ölçüde azaltacaksınız.

Ayrıca Amerikan Optometri Derneği tarafından önerilen 20-20-20 kuralını da öneriyoruz. Her 20 dakikada bir 20 fit ötedeki bir şeyi görmek için 20 saniyelik bir mola verin. Bu, semptomları yaşadığınızda temizlemenize yardımcı olabilir. Bu, özellikle çalışıyorsanız ve sık sık dijital bir ekrana bakmanız gerekiyorsa yararlıdır. Uygun aydınlatmaya sahip bir alanda bulunarak kullandığınız ekranlardaki parlama miktarını azaltın. Yanlış aydınlatma, ışığın bilgisayarınıza güçlü bir şekilde vurarak parlama oluşturmasına neden olabilir. Ayrıca bilgisayarınızda yazı tiplerini büyüterek ve gözleri nemlendirmek için daha sık göz kırparak göz yorgunluğunu azaltabilirsiniz.

WordPress.com ile böyle bir site tasarlayın
Başlayın