Farklı Görme Tipleri: Neye Sahipsiniz?

Bir vizyon tipi, bir kişiye kişiliği veya stil duygusu kadar benzersiz olabilir. Her hastada farklıdır, ancak bazı görsel durumlar oldukça yaygındır. Hastalarımızın birçoğunda yakını görememe (miyop), ileriyi görememe (hipermetrop), astigmatizm veya mükemmele yakın görme vardır. En iyi görüş tipi nedir ve en kötüsü nedir? Optical Masters’ta, gözlerinizi sağlıklı tutmamıza yardımcı olan kapsamlı muayeneler yapıyoruz. Bugün hangi görüş tipine sahip olduğunuzu keşfedelim!

Vizyon Türü: Rakamlar Ne Anlama Geliyor?
20/20 – Amerikan Optometrik Derneği’ne göre bu, 20 fit mesafedeki normal görme keskinliğidir (netlik ve keskinlik). Bu, bir nesneden 20 fit uzakta net bir şekilde görebileceğiniz anlamına gelir.

20/100 – Bu sadece bir örnek, ancak 20/100 görüş tipine sahip olanlar, çoğu insanın 100 fitte görebileceği bir nesneden 20 fit uzakta olmalıdır. Aynısı mesafe söz konusu olduğunda 20/80, 20/60 ve benzeri için de geçerlidir.

20/10 – Sayılar düştüğünde, bu ortalama görme yeteneğinizin daha iyi olduğunu gösterir. Bir göz tablosu kullanırken, “normal” görüşe sahip bir kişinin 10 fitte net olarak görebildiğini 20 fitte net bir şekilde görebilirsiniz.

20/200 – Bu, yasal olarak kör sayıldığın seviyedir. Bu, 20/200 görüşe sahip bir kişinin net görebilmesi için bir nesneden 20 fit uzakta olması gerektiği, oysa normal görüşe sahip bir kişinin 200 fit uzağı net görebileceği anlamına gelir.

20/20 görüşe sahip olmanızın mükemmel görüşe sahip olduğunuz anlamına OLMADIĞINI özellikle belirtmek isteriz. Bu, yalnızca belli bir mesafeden normal keskinliği ve netliği görebileceğiniz anlamına gelir. 20/20 genellikle çoğu insanın ölçüldüğü standart taban çizgisidir.

Yaygın Göz Koşulları
Miyopluk – Bu aynı zamanda miyopi olarak da bilinir. Bir kişi, kendisine yakın olan nesneleri net bir şekilde görebilir, ancak uzaktaki nesneler bulanık görünür. Miyopluk, nüfusun yaklaşık %30’unu etkiler ve kontak, unisex güneş gözlüğü veya gözlükle kolayca tedavi edilir.

Uzak görüşlülük – Bu aynı zamanda hipermetrop olarak da bilinir ve yakın görüşlülüğün tersidir. Bir kişi uzaktaki nesneleri net bir şekilde görebilir, ancak onlara yakın nesneler bulanıktır. Bu da tıpkı miyopi gibi kolayca tedavi edilebilir.

Astigmatizm – Kornea veya merceğin yüzeyi küresel değildir, bu da gözlerinizin bir yerine iki ayrı noktaya odaklanmasına neden olur. Bu, göz yorgunluğuna, rahatsızlığa, baş ağrılarına, bulanık/bozuk görüşe, gece görüş sorunlarına ve daha fazlasına neden olabilir. Astigmatı uygun lens veya gözlükle kolayca tedavi edebiliriz.

Presbiyopi – Göz merceğinin değiştiği ve daha az esnek olduğu, yakındaki nesnelere odaklanmayı zorlaştıran durum. Bu, 40 Yaş ve sonrasında ortaya çıkabilir. 40-60 yaşları arasında birçok görsel değişiklik olur, ancak 60 yaşından sonra daha şiddetli hale gelir.

Maküler Dejenerasyon – Bu, retinanızın orta kısmının veya gözün arkasındaki görüntüleri alan ve beyne bilgi gönderen alanın bozulmasıdır. Kişi, görüşünün merkezinde giderek büyüyecek olan gri/siyah bir nokta görmeye başlayacaktır. Bu durum görme kaybının önde gelen nedenidir ve tedavi edilemez, ancak tedavi ile etkileri yavaşlatılabilir.

Katarakt – Gözünüzdeki merceğin yalnızca bir gözü veya her iki gözü etkileyebilecek şekilde bulanıklaşması. Lens, gözünüzün renkli kısmının (iris) arkasında durur ve bulutlanarak ışığın dağılmasına ve bulanıklaşmasına neden olur. Ayrıca nesnelerle çift görme görebilirsiniz. Bu duruma genellikle yaş veya yaralanma neden olur, ancak bazen genetik, geçmiş göz rahatsızlıkları, ameliyatlar, kronik hastalıklar ve ilaçlar neden olabilir.

Glokom – Gözün optik sinirinin etkilendiği durum. Optik sinir, görüntüleri retinadan beyne taşır. Glokomun genellikle belirgin semptomları yoktur ve ağrılı değildir. Yine de çevresel görüşünüzü yavaş yavaş kaybedeceksiniz ve bu kayıp devam edecek. Sık göz muayeneleri ile glokomu tespit edebilir ve hastalığın ilerlemesini büyük ölçüde yavaşlatabiliriz.

Gözlerinizi ölçmek için 100’den fazla testimiz olduğunu biliyor muydunuz? Bunlardan bazıları göz koordinasyonu, derinlik algısı, renk körlüğü, çevresel görüş veya farkındalık, odaklanma yeteneği ve daha fazlasını içerir. Kapsamlı bir muayene, glokom gibi durumlarda, görme yeteneğinizde farkında bile olmayabileceğiniz ince değişiklikleri tespit edebildiğinden, tam anlamıyla görüşünüzü kurtarabilir.

Kapsamlı göz muayenelerimizle, görme keskinliğinizi genellikle belirli harf ve sayıları tanımlamanız gereken bir göz tablosuyla ölçeriz. Ayrıca, gözünüzün içindeki kasların ve dokuların düzgün çalışıp çalışmadığını görebileceğimiz özel bir makine ile gözlerinizi muayene ettireceğiz. AOA, daha sık değilse de en az iki yılda bir göz muayenesi olmanızı önerir. Yakın zamanda bir sınava girmediyseniz, herhangi bir anormallik için gözlerinizi kontrol etmemize izin verin.

WordPress.com ile böyle bir site tasarlayın
Başlayın