Farklı Işık Gözlerinizi Nasıl Etkiler?

Biri görünür ışık olmak üzere birçok elektromanyetik radyasyon türü vardır. Bu, görünür ışık spektrumunda gözümüzün görebildiği tek ışık türüdür. Bu ışık dalgalarından bazıları zamanla gözlere zarar verebilir. Güneşten gelen ultraviyole ışık ışınları şeklindeki ışıklar cildi, gözleri yakabilir ve görüşünüze zarar verebilir. Sadece uygun gözlük bu ışığa karşı koruma sağlayabilir. Mavi ışığın yanı sıra görüşünüz için sessiz bir katil ve birçok hastanın farkında olmadığı ışık. Bu ışık, her gün birçok hastanın kullandığı birçok elektronik cihazda bulunur. Görünür ışık spektrumundaki farklı ışıklar, hangi ışıklardan kaçınılması gerektiği ve görüşünüzü bugün hasardan nasıl koruyabileceğiniz hakkında bilgi edinin.

Görünür Işık Spektrumu
Görünür ışık tayfı, adından da anlaşılacağı gibi, gözle görebildiğimiz bir ışık tayfıdır. Bu spektrum, gökkuşağının tüm renklerinden oluşur. Solda, kırmızı ışık dalgalarınız var. Bir çizgi boyunca ilerliyor olsaydık, o zaman turuncu ışık, sarı, yeşil, mavi ve sonra mor, diğer tüm renkler ikisinin arasında bir yerde olurdu. Gördüğümüz renkler, enerjinin dalga boylarının uzunluğuna göre doğal olarak görünür ışık spektrumunda yer alır.

Kırmızı en uzun dalga boyuna sahipken ultraviyole ışık en kısa dalga boyuna sahiptir. Bu, kırmızı ışığın aynı anda çok fazla enerji taşımadığı, UV ışığının ise bir ton enerji taşıdığı anlamına gelir. Sir Isaac Newton, nesnelerin doğal olarak renkli olmadığını keşfetti. Bir nesnenin yüzeyi aslında bazı ışık ışınlarını emerken diğerlerini yansıtır, biz de rengi bu şekilde algılarız. Bir nesnenin rengini, yansıttığı ışık dalgalarına göre görürüz. Bu yansıma daha sonra beynimize belirli bir nesneden hangi rengi yorumladığımızı söyler. Renk Beyaz, tüm renklerin karışımıdır (veya hepsinin yansımasıdır), siyah ise tüm renklerin soğurulmasıdır (hiçbiri yansıtılmaz).

Morötesi radyasyon
Ultraviyole Radyasyon kısaca UV ışığı olarak bilinir. Bu, güneşten gelen ışıktır ve uygun güneş kremi ve göz koruması olmadan cildinizi ve gözlerinizi yakabilen aynı ışıktır. Birçok kişi UV ışığının cilde zarar verebileceğini bilir, ancak çoğu kişi bu ışığın gözlere verebileceği zararı düşünmez. Aslında UV-C, UV-A ve UV-B olarak bilinen 3 farklı ultraviyole ışık türü vardır. UV-A ve UV-B, cildi ve gözleri etkileyen ışık dalgalarıdır. Neyse ki UV-C ışığı ozon tabakaları tarafından emiliyor, bu yüzden endişelenmenize gerek yok.

Her ışık, görünür ışık spektrumu boyunca bir yere oturur. Yerleşimi dalga boyunu ve enerjisini belirler. UV ışığının en kısa dalga boyuna sahip olduğundan bahsetmiştik. Bu, en yüksek enerjiye sahip olduğu anlamına gelir, bu da gözlerinize oldukça zarar verir. Asla doğrudan güneşe bakmayın, aksi takdirde görüşünüze kalıcı zarar verebilirsiniz! Daima zararlı UV ışınlarını engelleyen güneş gözlüğü takın. Güneş gözlüklerinin sadece “%100 UV koruması” veya benzeri bir şey söyleyecekleri için bunu yapıp yapmadığını bileceksiniz. Birçok dolarlık gözlük ve hatta tezgah üstü güneş gözlüğü bu korumayı taşımaz. Uygun roberto cavalli güneş gözlüğü gibi güneş gözlüklerini bir optometrist veya göz doktorunuz aracılığıyla bulabilirsiniz. Bunlar, görme reçetenize uyacak şekilde özel olarak üretilebilen, bulabileceğiniz en iyi koruyucu gözlük biçimleridir.

Mavi Işık Ve Gözlerin
Mavi ışık, görünür ışık spektrumunda ultraviyole ışığın yanındadır ve aynı zamanda dikkat etmeniz gereken bir ışıktır. Bazı hastalar UV ışığının gözlerine verebileceği zararın farkındadır, ancak mavi ışığın her gün görmelerine zarar verdiğine dair hiçbir fikirleri yoktur. Mavi ışık, görünür ışık spektrumunda UV ışığının yanında yer alır, dolayısıyla yüksek miktarda enerjiye de sahiptir. Bu ışığın bir kısmını güneşten sağlıklı dozlarda alıyoruz. Bu miktardaki mavi ışık, sirkadiyen ritmimizi dengelemeye ya da vücudun ve zihnin geceleri uyuyabilmesine yardımcı olur. Çok fazla mavi ışık uyku döngüsünü bozabilir veya sayısız başka soruna neden olabilir.

Mavi Işık, Dijital Göz Yorgunluğuna neden olabilir. Bu aynı zamanda “Bilgisayarla Görme Sendromu” olarak da bilinir. Her ikisi de, ister bilgisayar, ister tablet veya cep telefonu olsun, gözlerinizin bir ekrana odaklandığı saatlerden kaynaklanan gözle ve görmeyle ilgili koşulları tanımlar. Bunlar, hastanın gözlerine zarar veren en yaygın kaynaklardan bazılarıdır. Diğer kaynaklar arasında dizüstü bilgisayarlar, elektronik cihazlar, LED ve flüoresan aydınlatma ve güneş yer alır. Zamanla, çok fazla mavi ışık maküler dejenerasyona neden olabilir. Bu, sonunda kör olacağınız noktaya kadar retinanıza zarar veren ciddi bir göz rahatsızlığıdır. Mavi ışık kullanan elektronik cihazların yüksek kullanımı nedeniyle gelecekte milyonlarca insanın makula dejenerasyonu geliştirmesi bekleniyor.

WordPress.com ile böyle bir site tasarlayın
Başlayın