Göz Muayenesinden Neler Beklenir?

Bu kısmen yaşınıza ve ayrıca gözlerinize ve ailenize bağlıdır.

40 yaşından küçükseniz ve göz probleminiz yoksa doktorunuz 2 yılda bir rutin testler yaptırmanızı önerebilir. Veya size herhangi bir teste ihtiyacınız olmadığını söyleyebilirler. Sizin için en iyisinin ne olduğunu düşündüklerini sorun.

40 yaşında veya daha büyükseniz, her 1-2 yılda bir gözlerinizi kontrol ettirmelisiniz.

Geçmişte göz sorununuz olduysa veya sizde bu soruna yakalanma riski varsa (ailenizde bu sorun varsa), her yıl bir göz doktoruna görünmelisiniz.

Neden? Niye? Aşağıdakiler gibi görüşünüzü etkileyebilecek ciddi, bazen “sessiz” problemleriniz olup olmadığını kontrol etmeniz gerekir:

Glokom
Yaşa bağlı makula dejenerasyonu
Katarakt
Diyabetik retinopati

Çocuğunuzun göz problemleri için herhangi bir risk faktörü yoksa, yenidoğan olarak ve her düzenli sağlık ziyaretinde tekrar görme kontrolü yaptırmalıdır. 3 yaşına geldiklerinde doktorun gözlerini değerlendirmesi daha kolay olacaktır. Birinci sınıftan sonra, her 1-2 yılda bir göz testi yaptırmaları gerekir.

Gözlerim Risk Altında mı?
Yüksek tansiyon gibi bir sağlık sorununuz varsa, gözlerinizi çok kullanmanızı gerektiren bir işte çalışıyorsanız veya görme yeteneğinizi etkileyebilecek ilaçlar kullanıyorsanız daha sık muayene olmanız gerekebilir.

Tip 1 diyabetiniz varsa, tanı konulduktan sonraki 5 yıl içinde ve ondan sonra her yıl gözlerinizi kontrol ettirin.

Tip 2 diyabet teşhisi konulursa en kısa sürede bir muayeneye ihtiyacınız olacak. Bundan sonra her yıl gözlerinizi kontrol ettirin.

Nasıl hazırlanır
Muayeneniz için randevu almak üzere aradığınızda, yaşadığınız görme probleminden bahsedin.

Gitmeden önce, doktora sormak istediğiniz soruları listeleyin. Ayrıca, aldığınız ilaçlar ve sizin (ve ailenizin) göz sağlığı geçmişi hakkında onları güncellemeye hazır olun.

Reçete ile birlikte gözlüklerinizi ve kontakt lenslerinizi yanınızda getirin. Ayrıca eve yolculuk için Mustang MU1960 01 Erkek Güneş Gözlüğü gibi bir güneş gözlüğü getirin. Doktor, göz bebeklerinizi açmak için göz damlası kullanabilir. Buna dilatasyon denir. Gözleriniz daha sonra ışığa duyarlı olacaktır.

Göz Muayeneniz Sırasında
İlk olarak, göz doktoru veya bir ofis çalışanı size tıbbi geçmişiniz ve görme geçmişiniz hakkında sorular soracaktır.

Muayene, kullanılan ekipmana bağlı olarak yarım saatten birkaç saate kadar sürebilir. Görüşünüzü ve göz sağlığınızı kapsayacaktır.

Muhtemelen aşağıdaki göz testlerinin tümünü veya çoğunu ve muhtemelen başkalarını da yaptıracaksınız:

Göz kası hareket testi: Bu, gözlerinizin hizalanmasını kontrol eder. Doktor, farklı yönlerde hareket eden bir hedefi (parmak ucu veya kalem gibi) takip ederken gözlerinizin hareket etmesini izleyecektir.

Kapak testi: Bu, gözlerinizin birlikte ne kadar iyi çalıştığını gösterir. Biraz uzaktaki küçük bir hedefe bakacaksınız. Doktor, gözlerinizin ne kadar hareket ettiğini gözlemlemek için her bir gözü kapatacak ve açacaktır. Doktorunuz ayrıca hedeften uzaklaşan bir göz izliyor olacaktır. Bu şaşılık olarak adlandırılan bir durumdur. Size yakın bir hedefle testi tekrar yapabilirsiniz.

Dış muayene ve öğrenci tepkileri: Doktor, göz bebeklerinizin ışığa ve size yakın olan nesnelere nasıl uyum sağladığını izleyecektir. Aynı zamanda gözlerinizin beyaz kısmı ve göz kapaklarınızın pozisyonu da kontrol edilecektir.

Görme keskinliği testi: Her satırı okudukça harflerin küçüldüğü bir göz tablosunun önüne oturacaksınız. Sırayla her bir gözü kapatacak ve diğer gözü kullanarak yüksek sesle okuyacaksın, artık harfleri okuyamayacak hale gelene kadar çizelgede aşağı ineceksin.

Kırılma testi: Kesin lens reçeteniz için doktor bilgisayarlı bir refraktör kullanabilir. Doktorunuz, foropteri lensler arasında ileri geri çevirerek ve size hangisinin daha iyi olduğunu sorarak reçetede ince ayar yapacaktır. Düzeltici lenslere ihtiyacınız yoksa, bu testi yaptırmazsınız.

Yarık lamba (biyomikroskop): Bu cihaz gözünüzün önünü büyütür ve aydınlatır. Doktor bunu korneanızı, irisinizi, merceğinizi ve gözünüzün arkasını kontrol etmek için kullanır ve belirli göz koşullarının belirtilerini arar.

Retina muayenesi (oftalmoskopi): Doktorunuz göz bebeklerinizi genişletebilir ve oftalmoskop adı verilen bir alet kullanabilir ve gözlerinizin arkasını görmek için – retina, retinal kan damarları, gözlerinizdeki sıvı (buna camsı sıvı diyebilir) ve optik sinirinizin başı.

Glokom testi: Bu prosedür, gözleriniz içindeki sıvı basıncının normal aralıkta olup olmadığını kontrol eder. Hızlıdır, acısızdır ve birkaç şekilde yapılabilir:

Tonometre: Bu en doğru olanıdır. Gözlerini uyuşturmak için damla alacaksın. Doktor size dümdüz ileri bakmanızı söyleyecek ve basıncı ölçmek için aplanasyon tonometresi veya Tonopen adı verilen bir aletle her bir gözün ön yüzeyine zar zor dokunacaktır.

Hava üfleme veya temassız tonometre: Bir hedefe bakacaksınız ve bir makine her bir göze küçük bir hava üflemesi yapacak. Gözünüzün nefese ne kadar direndiği, içindeki basıncı gösterir.

Pakimetri: Bu test, korneanızın kalınlığını ölçmek için ultrason kullanır. İnce kornealar yanlış düşük basınç okumalarına neden olabilir. Kalın kornealar yanlış yüksek basınç okumalarına neden olabilir. Gelecekteki okumalarla karşılaştırmak için bir temel oluşturmak için bu testi yalnızca bir kez alabilirsiniz. Kornea ameliyatı olması gereken kişiler için kullanılabilir.

Gözbebeği genişlemesi (büyütme) (isteğe bağlı): Göz bebekleriniz tamamen büyüdüğünde, doktor gözlerinizin içini kontrol etmek için aletler ve ışıklar kullanacaktır. Muayenenin bu kısmı için göz damlasının etki etmesi yaklaşık 20-30 dakika sürer. Gözlerinizi ışığa karşı daha hassas hale getirir ve görüşünüzü bulanıklaştırır. Bu etkiler birkaç saat veya daha uzun sürebilir. Bu yüzden eve giderken o güneş gözlüklerine ihtiyacınız olabilir. Daha yeni makineler, göz bebekleriniz genişlemeden retinanızın en arkasına bakabilir.

Görme alanı testi (perimetri): Görme alanınız, gözlerinizi hareket ettirmeden önünüzde görebileceğiniz alandır. Göz doktoru, üç testten birini kullanarak görme alanınızın kenarlarında (çevresinde) gördüklerinizin haritasını çıkarır ve bu haritayı göz koşullarını teşhis etmek için kullanır.

WordPress.com ile böyle bir site tasarlayın
Başlayın