Sigara Görme Sorunlarına Nasıl Neden Olur?

Sigaranın altın çağında -bir zamanlar kükreyen yirmiler ile altmışların başları arasında- eski reklamlarda doktorlar sigaranın birçok “sağlık yararını” öne sürüyordu. Artık çoğumuz sigara içmenin zararları hakkında gözlerimizi devirecek kadar bilgi sahibiyiz. Sigaranın akciğer kanserine neden olduğu iyi bilinmektedir. Bununla birlikte, sigara içmenin görüşe zarar verebileceğini ve hatta körlüğe neden olabileceğini pek çok insan bilmez. Sigarayı bırakma konusunda kararsızsanız, bu ek risk faktörleri ışığı görmenize yardımcı olabilir.

Katarakt
Katarakt, dünya çapında körlüğün önde gelen nedenidir. Katarakt meydana geldiğinde, görüşü geri kazanmaya yardımcı olacak etkili tedavi seçenekleri mevcuttur. Yine de çoğumuz ideal bir gün planlarken katarakt ameliyatı planlamayız. Bundan kaçınmanın bir yolu sigarayı bırakmaktır. Sigara içenler, sigara içmeyenlere kıyasla katarakt gelişme riskini önemli ölçüde artırır. Sigara içmek katarakt oluşumunu iki şekilde tetikleyebilir. İlk olarak, tütün dumanında bulunan serbest radikaller gözle doğrudan temas ettiğinde, lens proteinlerine ve lensin hücre zarına zarar verebilirler. İkincisi, sigara vücuttaki enzimleri ve antioksidan seviyelerini azaltır, aksi halde lensten hasarlı proteinin çıkarılmasına yardımcı olabilir. Zamanla, bu süreçler sigara içen birinin katarakt geliştirme riskini ikiye veya üçe katlayabilir.

Maküler Dejenerasyon
Sigara içmek ayrıca Yaşa Bağlı Makula Dejenerasyonu (YBMD) için önemli bir risk faktörüdür ve max mara güneş gözlüğü gibi bir gözlük ile  en kontrol edilebilir olanıdır. Bir kişi ne kadar çok ve ne kadar uzun süre sigara içerse, gelişmiş ülkelerde 55 yaş üstü bireylerde en yaygın körlük nedeni olan YBMD riski de o kadar yüksektir. Hastalık, retinanın merkezi kısmı olan makulayı aşamalı olarak yok ederek merkezi görüşü bozar. British Medical Journal’da Manchester Üniversitesi’ndeki halk sağlığı uzmanlarından alınan bir rapora göre, sigara içenlerin sigara içmeyenlere göre AMD geliştirme olasılığı dört kat daha fazladır.

Üveit
Bir başka ciddi göz hastalığı olan üveit, doğrudan sigarayla bağlantılıdır. Üveit, göz küresinin uvea adı verilen orta tabakası iltihaplandığında ortaya çıkar. Uvea, gözü besleyen birçok kan damarına sahiptir. Üveit hayati göz dokusuna zarar verebilir ve kalıcı görme kaybına neden olabilir.

Diyabetik Retinopati
Sigara içenlerin şeker hastalığına yakalanma olasılığı %30-40 daha fazladır. Diyabet risklerinden biri, gözleri etkileyen bir diyabet komplikasyonu olan diyabetik retinopatiye bağlı körlüktür. Sigara içmek Diyabetik Retinopatinin ilerlemesini üç-dört katına çıkarır. Diyabetik retinopati, yüksek kan şekeri seviyelerinin, gözün arkasındaki ışığa duyarlı doku olan retinadaki kan damarlarına zarar verdiği zaman ortaya çıkar. Sigara içmek vazokonstriksiyona neden olur, kan damarlarını daraltır ve gözlere giden kan akışını azaltır. Damarları sertleştirir, dejeneratif süreçleri hızlandırır. Sigara yoluyla gözler daha zararlı kimyasal bileşiklere maruz kalırken, gözlere giden besin açısından zengin kan ve oksijen kaynakları azalır.

Kuru göz
Sigara dumanı gözlerinizi kuru, kumlu veya kaşındırıyor mu? Eğer öyleyse, sen tek değilsin. Durumun bir adı bile var: Kuru Göz Sendromu (DES). Sigara dumanı, gözlerinize zarar verebilecek ve tahriş edebilecek 7.000’den fazla kimyasal içeren, toz ve birikintileri dışarıda tutmaya yardımcı olan koruyucu nem tabakasını parçalayan yaygın bir tetikleyicidir. Sigara dumanındaki kimyasallar, gözyaşlarınızın yapısını bile değiştirerek ek semptomlara yol açabilir.

Bebek Göz Hastalığı
Sigara içmek sadece gözleriniz için kötü değildir, aynı zamanda doğmamış çocuğunuzun gözlerine de zarar verebilir. Pasif sigara dumanı da dahil olmak üzere sigara dumanına fetüsün maruz kalması, görme problemlerinde artış ile ilişkilidir. Örneğin, bir kadın hamilelik sırasında sigara içtiğinde bebek, Prematüre Retinopatisi (ROP) adı verilen potansiyel olarak kör edici bir hastalık için daha yüksek risk altındadır. ROP, gözdeki damarların anormal bir şekilde büyümesine, retina boyunca yayılmasına ve göze kan sızmasına neden olur. Retinayı gözün arkasından uzağa çekerek görme kaybına neden olabilen skar dokusuna neden olabilir. Sigara dumanı da şaşılık (şaşılık) için bilinen bir risk faktörüdür. American Journal of Epidemiology’de yakın zamanda yapılan bir araştırma, hamilelik sırasında sigara içen annelerin bebeklerinin bu durumu geliştirme şansının yüzde 26 daha fazla olduğunu buldu.

WordPress.com ile böyle bir site tasarlayın
Başlayın